21-03-07

Omkadering feest!

Zoals jullie reeds weten zit mijn baasje reeds meer dan drie jaar op kot in Heverlee. Omdat ze door haar spierziekte bepaalde dingen moeilijk of niet kan en ik haar niet bij al die dingen kan assisteren, heeft zij een omkaderingsgroep die bij haar op kot zit en haar helpt met die dingen die zij noch ik makkelijk kunnen uitvoeren.
Alhoewel baasje heel wat hulp nodig heeft, is het hier toch een gezellige boel. De hulp wordt namelijk verdeeld over vijftien personen waardoor het omkaderen minder zwaar is dan men zou denken wanneer men zich realiseert waarmee mijn baasje het allemaal moeilijk heeft.

Ik vertel dit alles echter niet zonder reden! Morgennamiddag zetten enkele omkaderingsgroepen hun deuren open! De hele namiddag kan iedereen langskomen om een kijkje te nemen hoe het er in zo'n groep aan toe gaat, wat de hulp precies inhoudt, hoe de sfeer hier is, hoe het eruit ziet, enzovoort.Van 14 uur tot 16 uur is iedereen hartelijk welkom in Romero I, Blijde Inkomststraat 32, Leuven (achter Alma 1). Van 16 uur tot 18 uur zetten wij (!) onze deuren open wagenwijd open om jullie te verwelkomen in Studentenwijk Arenberg 24 (Etna, 1ste verdiep), Heverlee (vlakbij Alma 3)!

affiche_rollrockBaasje is echter niet de enige studente met een functiebeperking in Leuven die wordt geassisteerd door zo'n omkaderingsgroep!
In heel Leuven worden namelijk 55 studenten met een functiebeperking geholpen door meer dan 250 omkaderaars, verdeeld over 18 groepen! Om al die schatten van mensen eens in de bloemetjes te zetten, kregen zij elk een gratis toegangskaart voor een groots evenement dat morgenavond doorgaat in Alma 2 en speciaal voor hen op poten werd gezet: let's roll & rock'. Natuurlijk is iedereen met toegangskaart uiterst welkom om mee te komen genieten van deze resem schitterende optredens gevolgd door de fuif, georganiseerd in samenwerking met LOKO. Jullie komen toch ook, hé? Dan kunnen we allemaal samen rollen en rocken!!! Yeah!


let's roll & rock!

19:04 Gepost door Daphn in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

:)) Goed dat zulke initiatieven genomen worden zodat je alle kansen krijgt om te studeren.
Veel plezier!

Gepost door: kleintje | 21-03-07

Sinds dit semester vertoef ik ook regelmatig in de gebouwen van de KU Leuven. Het is dan ook steeds leuk om te zien dat mensen toch nog in staat zijn om hun collega's te ondersteunen. Het is niet meer dan logisch dat die vrijwilligers eens in de bloemetjes gezet worden. Hoe meer mensen (op die manier) de kans krijgen om te studeren, hoe beter!

Gepost door: Coudie | 21-03-07

Woow Prachtige foto!
Nee, ik had het dus nog niet gezien, maar... wow, die foto past echt perfect!

Gepost door: Mr.B | 21-03-07

die groepen... Jammer dat in mijn studententijd nog niet zo groepen waren, ook niet in mijn omgeving! En zonder steun van je fam geraak je niet overal. Nu vind ik me al te oud om opnieuw te beginnen, plus als je echt alleen zelfstandig woont, kan je niet alles aan, als zwaar fysiek gehandicapte pers. Althans ik niet.
Goed dat die studenten eens iets krijgen, want tis moeilijk nog gemotiveerde hulp te vinden, zeker als je da gratis wil! Vind het eigenlijk bizar dat er nog studenten zijn die vrijwillig zo dingen willen doen... Mja Leuven is er wel beetje gekent voor dat het rolstoelvriendelijk is zowel de mentaliteit als toegankelijkheid. Mss had ik altijd pech want ervaar die dingen allemaal anders!

Gepost door: Maggy | 21-03-07

@Maggy Het systeem van omkadering bestaat al zeker tien jaar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Andere steden, andere universiteiten en andere hogescholen lopen inderdaad wat achter. Nu zijn er al vele opties, toen waarschijnlijk véél minder.
Je hoeft zeker niet te beginnen studeren omdat het kan. Je zou het moeten doen omdat je het wil in de eerste plaats én omdat het kan.

Leuven had altijd al een streepje voor, maar nu verspreidt het zich toch reeds over heel België hoor, zo niet geheel Europa!

Dat studenten zo'n dingen doen vind ik niet bizar, maar super! 3uur in de week permanentie voor een mooi kot op een gang die aaneenhangt, etc. Er hangen ook voordelen (niet direct geldelijke) aan vast, maar je moet in de eerste plaats gemotiveerd zijn om te helpen en je te engageren!

Gepost door: Daphné | 21-03-07

@ Daphne en co...10j terug Ik ben dan ook al meer dan 10j afgestudeerd dus, voor mij was het niet mogelijk.... Het zou voor mij dus zeker 15j terug al zo moeten geweest zijn, en in Gent, dus daar heb ik geen boodschap aan dat het nu of 10j geleden zo was/is! U laat soms uitblijken dat ik niet wou verder doen, dat is dus niet zo e...
Maar ale tis wel goed dat ze vorderingen maken dat pers met handicap nu wel die kans krijgen waar ze vroeger het niet hadden.
Krijgen die studenten hun kot voor niks (of wat bedoel je met uw zin "3uur in de week permanentie voor een mooi kot op een gang die aaneenhangt, etc.") om beetje te helpen, tja dan ist idd niet zoveel gevraagd beetje hulp te verlenen.

Gepost door: Maggy | 22-03-07

vervolg Trouwens ookal was dat er al in mijn tijd en in mijn omgeving, ik woonde niet meer thuis waardoor ik al meer kosten had/heb en ik kan niet rekenen op ouders zoals velen pers met aandoening.
Dus practisch en financieel is dat niet haalbaar voor iemand die zelfstandig woont, met zware handicap.
Ik vind het echt sneu dat je altijd doet alsof ik niet wou studeren, ik probeerde wel meermaals e, oa op academie voor beeldende kunsten in Gent, maar door practische redenen (lift kapot, auto voor de deur, andere doorgang moet maar die is met trappen) stond ik er vaak voor niks en reed ik half uur tot een uur met rolstoel door weer en wind)...
Tis gewoon niet allemaal zo evident zoals jij denkt! Je moet nu eenmaal in het leven soms keuzes maken, voor mij is echt zelfstandig wonen de prioriteit aangezien ik nergens anders heen kon/kan en er alleen voorsta/stond.

Gepost door: Maggy | 22-03-07

@Maggy Je blijft dit dus zeggen. Ik heb er geen enkel probleem mee dat je niet verderstudeerde. Ik heb me alleen vroeger afgevraagd waarom, omdat dat mij toen raar leek vanuit mijn opvoeding en de wereld waarin ik tot dan toe leefde. Dankje om het me uit te leggen: je opende mijn ogen. Het is niet evident om verder te studeren, voor niemand! Daarom alleen al mag ik nog zoveel keer meer dankbaar zijn dat het mij wel lukt!

De studenten betalen net als ik en al de anderen voor hun kot en moeten zich net zoals iedereen aan de regels houden. Ik wou gewoon erop wijzen dat het niet zo zwaar is dan iemand zich kan inbeelden: ongeveer 3 uur per week permanentie is niet mega veel. Afhankelijk van het tijdstip van de permanentie moet ik naar 't toilet of moet m'n jas aan ofzo, maar uiteindelijk zit degene die permanentie heeft, het grootste deel van zijn 3uur gewoon op z'n kot en kan hij/zij doen wat hij wil, zolang hij/zij er is als ik hulp nodig heb.
Je mag misschien denken dat dat veel is, en dat diegenen die dat 'voor niks' doen, zot zijn, maar ze krijgen er wel dingen voor terug zoals vriendschap, een toffe gang, een kot in een gesubsidiëerde residentie, etc.

Gepost door: Daphné | 22-03-07

beetje helpen te zwaar? Ik vind een handje helpen niet zo zwaar, maar velen validen hebben daar idd een verkeerd beeld over! Je hebt gelijk we zijn zeker niet minder dan een ander, alleen zien weinigen dit.
Dank dat je nu begrijpt waarom ik niet verder kon studeren! Want voelde me om den duur minder omdat ik geen unief deed, terwijl ik wel veel andere dingen klaarspeel, alleen!

Gepost door: Maggy | 22-03-07

Ik hoop Ik hoop dat het daar vandaag
gezellig druk geweest is bij jullie
en je vanavond lekker kunt "rollen en rocken"!

Groetjes

Gepost door: emiel | 22-03-07

Dit is Gáááf!! Ik ken dit niet! En ik vrees, of ik moet het helemaal fout hebben, dat het in Nederland ook niet bestaat. Hier wordt al gauw geroepen, vraag maar permanente hulp aan. (PGB. Betekend Persoons Gebonden Budget) Daar betaal je dus je hulp mee. Indien het persoonlijke hulp is, moet het wel een gediplomeerd persoon zijn. Kortom, dit kost vreselijk veel geld, niet altijd te realiseren en zeker vast niet zo gezellig als bij jullie.
Petje af voor jullie allemaal. Maar hoe doe je dat dan? Vraag je iemand, of wordt er steeds een 'rooster' gemaakt?
Groetjes aan allemaal en vele knuffels!!

Gepost door: Vrouwtje van Doggieshuisje | 23-03-07

@Vrouwtje van Doggieshuisje Er wordt een rooster gemaakt voor die uren dat ik er ben: die persoon op de lijst is dan van 'permanentie'. Indien bijvoorbeeld ik dringend hulp nodig heb, er een 2de man nodig is (vb bij 't toilet indien de stalen verpleegster niet gebruikt wordt), het maar iets kleins is vb soep uitschenken en we eten samen, de persoon er niet is, etc dan vraag ik het gewoon aan iemand.
Ik moet er gewoon voor zorgen dat het allemaal ongeveer eerlijk verdeeld blijft en iedereen er zich goed bij voelt. 100% gelijk verdelen kan natuurlijk niet, maar ik merk het wel op als er iets misloopt. Ze komen me het ook vertellen of helpen mee om bij te sturen. Het draait dit jaar allemaal héél lekker, om het op z'n Hollands te zeggen ;-)
Er zijn natuurlijk strubbelingen enzo, maar dat is menselijk vind ik.

Gepost door: Daphné | 24-03-07

De commentaren zijn gesloten.