01-12-06

Nieuwe halsband

Eiko's nieuwe jasje is echt super! Nu kwispelt ze weer overtuigd wanneer we op stap zijn terwijl ze met haar oude jasje haar staart vooral liet meewiebelen met haar pas. Haar houding is nu ook véél minder robot-achtig en ze reageert weer meer op invloeden van buitenaf! Alsof miss met haar oude jasje zo extreem braaf wou zijn en dus maar alles rond haar negeerde (behalve eekhoorntjes ...). Nu huppelt Eiko dus weer als een oude doch vrolijke hond naast mijn rolstoel.
Aan haar snelheid is echter niet veel veranderd. Logisch natuurlijk daar ze over 12 dagen (jaja, 13 december) tien jaar wordt. Toch is er nog iets meer aan de hand: wanneer ik sneller rijd dan zij op dat moment loopt, versnelt ze moeilijk mee. Ik vrees dat dit ligt aan het feit dat zij een slipketting draagt. Vele hulphonden dragen een soort slipketting omdat zij grote en krachtige honden zijn terwijl hun baasjes een functiebeperking hebben en vaak minder kracht hebben om hen te corrigeren. Wanneer een slipketting op de juiste manier wordt gebruikt, kunnen hiermee goede resultaten worden bekomen. Tot enkele jaren geleden was Eiko een trekkertje: ze liep steeds voor de rolstoel met een gespannen leiband en ketting. Doordat ik haar consequent verbaal en met behulp van de slipketting fysiek corrigeerde, leerde ze dit af zodat ik nu met mijn pink Eiko aan haar leiband kan vasthouden!
Alhoewel ik steeds oplet dat de ketting correct aan is en niet gedraaid zit, slipt deze toch soms toe op het verkeerde moment: wanneer ze trager loopt dan ik rijd, spant de ketting automatisch aan wat voor haar een correctie is waardoor ze zal vertragen in plaats van mee met mij te versnellen.
Voor Eiko's tiende verjaardag zou ik haar dus een nieuwe halsband/ketting kopen. Ook Caroline, de nazorgtrainster van Hachiko, vindt dit een goed idee. Kim Bols, het baasje van Olly, raadde me ooit de website 'Exclusief voor dieren' aan. Daar vond ik een geschikte en mooie halsband voor Eiko die deels uit stof, deels uit ketting bestaat. Zo zou de halsband veel minder hard zijn in haar nek terwijl ik haar toch nog kan corrigeren met behulp van het kleine stukje ketting dat in de halsband zit verwerkt. Ook kan de halsband slechts deels dichttrekken wanneer Eiko voor- of tegentrekt waardoor ze hopelijk veel minder hard zal worden afgeremd wanneer ik versnel of zij vertraagt en de halsband dus perongeluk dichttrekt.
Indien U ervaring heeft hiermee: advies is steeds welkom!!!Maar nu vormt zich het grote probleem: welk kleurtje zou ik haar kopen?
De halsband wordt geleverd in volgende kleuren: zwart, blauw, rood, oranje en paars. Zwart en paars zijn uitgesloten daar die kleuren te mannelijk zijn en ze haar minder passen. Blauw contrasteert niet echt tegenover haar vacht maar is wel volledig assortie met haar jasje en leiband. Rood en oranje passen flatteren haar vacht het meest maar passen dan weer minder bij de rest van haar outfit... Help???

alert Eikode drie mogelijke kleurtjes halsband

Eiko's oude jasje en leibandUpdate: Bij Stichting Hulphond Nederland dragen alle hulphonden - op een paar uitzonderingen na - zo'n blauwe halsband. En als een blauwe halsband bij de vacht van hun zwarte labradors past dan past een blauwe halsband zeker bij Eiko's vacht, dus bestelde ik een blauwe. Hieronder een foto van hulphond Prins met zo'n halsband waar zijn baasje Sandra mooie versieringen op stikte. Jammergenoeg is Prins reeds op vervroegd pensioen omwille van gezondheidsproblemen.

hulphond Prins met blauwe halsband

15:49 Gepost door Daphn in Algemeen | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

Commentaren

. Goh weetje, ik denk dat ik voor blauw zou gaan! Een halsband hoeft niet zo op te vallen vind ik. Dus een vrij onopvallende kleur die assorti is met haar jasje is m'n favoriet.

Gepost door: Twinkeltje | 01-12-06

Als blauw het mooiste is bij haar jasje en leiband zou ik voor blauw gaan.
Op blauw zie je ook niet zo snel dat het smerig is.

Gepost door: Marie | 01-12-06

blauw of rood? blauw is heel mooi, maar op een glimmende zwarte vacht als die van Eiko, staat rood vast ook mooi? Ik vind dit syseem in elk geval al stukken hondvriendelijker dan de gewone slipkettingen :-)

Gepost door: Josie | 01-12-06

gentle leader Zou een "gentle leader" niks voor haar zijn?

Gepost door: galgo's on speed | 01-12-06

slipketting & gentle leader @Josie: Een slipketting is inderdaad vreselijk hondonvriendelijk indien verkeerd gebruikt. Ook indien het juist wordt gebruikt is het een harde oplossing. Met mijn spierkracht is een ruk aan de slipketting echter eum, ja, niet erg hard :-)
Aan een andere halsband zou Eiko zich opgehangen hebben door zo voor te trekken.
En geloof mij vrij, Eiko's slipketting zit altijd los en is altijd juist aan (indien men op Hachiko ziet dat je ketting verkeerd aan is riskeer je je hulphond niet te krijgen tijdens de stage, zo streng zijn ze erop). Ik let er echt op dat het enkel toeslipt indien ze verkeerd voor trekt.
Jammergenoeg slipt het sinds een tijdje ook soms toe als ze niet meer mee kan/wil waardoor ze gewoon nog trager gaat wat de ketting weer meer doet toeslippen (vicieuze cirkel).
Ik vertraag dan wel maar na een tijdje gaan we zo traag dat het echt een slentertempo wordt en ik zeker dubbel zo lang moet rekenen om ergens te raken wat ook niet de bedoeling is. Dat enkel door die slipketting vrees ik.

@Herman van galgo's on speed: ik hoorde al veel goeds over die 'gentle leader' maar dacht dat deze diende om een hond in te tomen, de dominantie van de baas te laten voelen en de hond het trekken dus af te leren. Enkele jaren geleden zou ik het ding direct gebruikt hebben en indien m'n volgende hond ook trekneigingen vertoont denk ik er ook aan. Nu moet Eiko echter juist sneller gaan en opgewekter zijn, ook als dat betekent dat ze af en toe eens voor trekt in al haar enthousiasme want nu loopt ze naast of achter indien ze vertraagt (zoals ik reeds uitlegde) en das echt hatelijk.
En om nu op het einde van haar carrière nog iets nieuws te introduceren dat ze waarschijnlijk al niet graag zal hebben (haar een zelfgemaakte muilkorf aandoen om te oefenen bij ehbo was al geen sinecure en mijn handen rond haar muil houden ook niet!)... Ik probeer het denk ik eerst met deze halsband, als dat niet werkt, kom ik nog eens bij U langs ;-)

Gepost door: Daphné | 02-12-06

goede leiband Hoi Daphne,

voor onze Dino (die ook al rond eiko's leeftijd hangt) hebben we ook zo'n leiband gekocht omdat hij ons ook niet meer echt kon volgen en zijn slipketting echt verafschuwde... nu huppelt hij weer vrolijk naast ons zonder tegen te stribbelen en achter te blijven... Hij heeft een zwarte (maar het is dan ook een witte labrador en we dachte dat het niet zo snel vuil ging worden...) Maar voor eiko zou ik in ieder geval voor blauw of rood gaan.
Trouwens haar nieuwe jasje is fantastisch. Ik heb het vorige keer maar in de rapte kunnen bekijken, maar het viel op dat eiko vrolijker was en bovendien ziet ze er nog veel modieuzer uit ook ;-)
Tot snel!
Liesje

Gepost door: Liesje | 02-12-06

soorten riemen... Ik vind rood mooier bij zwart, maar blauw past beter bij jasje...
Nu slipketting of niet, als de hond wil trekken doet die dat toch hoor,... Als er niks is/loopt/ligt wandeld Nox ook mooi, maar als die poesje ziet of iets lekkers, trekt die nog zo hard. Kan ik niks doen, baat die slipketting ook niet, want dan moet je een trekje terug kunnen doen en dit kan ik niet, ook niet met de stoel zeker niet snel genoeg, waardoor het niet de juiste hint (stop met trekken) brengt. Mss kan klein zacht rukje wel, maar daar trekt een reu als Nox zich niks van aan, daarvoor is die te macho! Teven zijn sneller bang en gehoorzamen sneller.
Nox heeft dus gewone leren riem omdat die mooi is. En als die trekt tja dan trekt die maar... T'blijven honden e. Perfectie bestaat niet, anders koop je beter plushe hond! Het enige waar ze niet met kunnen trekken is halti of gentle leader maar velen bekijken dit als muilband waardoor ze denken dat uw hond agressief is. Plus als die dan iets ziet en wil trekken maakt die sprongen zoals een jong veulen... Overal voor en nadelen dus!!!
Pak dus de riem die jij het beste/mooiste vindt want alleen jij weet hoe uw hond loopt en wat goed is ervoor.

Maggy
ps wanneer krijg ik mijn reiskoffer nu terug tis al maanden dak erop wacht!!!

Gepost door: Maggy | 02-12-06

blauw ik zou voor blauw gaan aangezien haar nieuwe outfit ook blauw is.

Gepost door: Catherine | 02-12-06

Top 3 1 oranje
2 blauw
3 rood

Gepost door: Stephanie | 02-12-06

:-) Blauw geniet mijn voorkeur. Rood kan een hond trouwens niet zien. Zo'n halsband maakt het lawaai van een slipketting in het geval je toch een kleine correctie moet geven en je hond kan daarmee zowel links als rechts lopen. Donna is een hond die eerder te ver achter mij loopt met een slipketting, dat is de reden waarom ze steeds een tuigje draagt om te wandelen. Dan corrigeer ik haar alleen met mijn stem of gebruik ik die alternatieve methode, zoals beschreven op mijn blog.
Groetjes van Daisy en een dikke knuffel van Donna

Gepost door: Daisy | 02-12-06

Wat staat mijn kanjer er mooi op! Prins schittert je site af. Mooi hoor. Dank je voor zijn foto op jou site. ook al is hij geen hulphond meer. De eer verdiend hij zeker nog steeds!

Ik vind blauw bij een zwarte hond veruit de mooiste kleur. Zeker als je er voor zorg dat je halsband fris blijf door hem af en toe mee te wassen in de wasmachine. (gewoon in een washand of sloop) blijft hij eruitzien als nieuw.

Wat betreft het slipgedeelte. Het is net hoe je dat zelf insteld. Je kan je hond ermee corrigeren ja. Maar als je de band om doet en de 2 ringen tegen elkaar hou en hem op die afstand instelt dan corrigeerd hij niet. Zo had ik hem staan. Ik heb nooit deze band als slipband gebruikt. Bij Hulphond nederland word deze band puur en allen gebruikt omdat de honden zich zelf leren aanlijnen en ze zich anders met lopen heel makelijk zouden kunnen aflijnen. Doordat de band door de spanning wat strakker trekt kan dat nu niet. Maar slippen doet hij nooit!
Corrigeren gebeurt enkel met de stem en met houding. daar bij help het goed om elke keer te stoppen, beloon goed gedrag met rijden.

Indien ik een slipketting gebruik is dit maximaal een week maar dan gebruik ik weer de gewone band en mijn stem.

Ik ben van mening dat als je altijd een slipketting gebriuikt dat het niet goed helpt. je hond word er imuun voor. Ontwikkeld extra spieren in zijn nek ter bescherming. De pijngrens word ook hoger door een slip een verkeerd slippen kan heel schadelijk zijn.

groetjes Sandra


Gepost door: Sandra | 03-12-06

klein Ik vind die nieuwe leiband precies zo klein/dun voor een labrador, ale das mijn mening e...
Nog over de slipketting nox verloor er ook haar door aan de nek/hals wat niet zo mooi zicht is, sommigen zijn dus allergisch aan die materie.

Gepost door: Maggy | 04-12-06

nieuwe look waw! super te horen dat alles nu terug vlotjes gaat!!!! blauw vind ik persoonlijk ook de beste keuze!
knuffel, K.en S

Gepost door: KATRIEN | 08-12-06

Nou, ik kon ook niet kiezen, en dus heb ik bij Exclusief maar zowel de rode als de oranje besteld :oops:
Ami is natuurlijk bruin; en daar kleurde de blauwe niet zo mooi bij!

Karlien

Gepost door: Karlien | 16-01-07

Chester kreeg een hele mooie band van Eurodog mee. Deze is blauw met versierselen erop (beetje indianen tekens zeg maar) Deze band heeft een ring waar de band te strak zou worden als hij zou trekken, dus het werkt niet als slipketting, maar hij is wel groter als hij de riem afdoet (coulier)Dit omdat je maar één hand gebruikt waar je de band mee vast houdt. Vervolgens steekt Chester zelf op dat commando zijn snuit erin en voilá band is om. Afdoen gaat hetzelfde, één hand aan de band, hij trekt zich makkelijk uit de band en je hebt een band in de hand zonder hond. Trekken heeft Chester nooit gedaan en hij loopt dan ook vanaf sinds hij 3 maanden bij ons was, zonder riem. Zolang hij netjes naast de rolstoel loopt is het niet verplicht om hem aan te lijnen.
Het niet meer bij kunnen houden van jouw tempo, is dat misschien op te lossen door Eiko op lange afstanden op de treeplank mee te laten rijden? Achterpoten op de treeplank en voorpoten op jouw schoot. Hier was een jong vrouwtje die je altijd zo met haar hulphond naar de stad zag gaan. In de stad liep de hond gewoon los. (rugzakje om, met soms de prei aan de ene kant van haar oren en de bloemen langs de andere kant... zo leuk!)Maar de hond werd ontlast in het lange lopen en heeft daardoor heel lang hulphond kunnen zijn.
Groetjes van ons allemaal!

Gepost door: Vrouwtje van Doggieshuisje | 23-03-07

@Vrouwtje van Doggieshuisje Superreactie! Dankje!
Is dat zo'n stoffen halsband die zo toetrekt als hij trekt? Hangt de leiband dan in één stuk vast aan de riem zodat als je hem losmaakt, je eigenlijk gewoon de halsband moet afdoen?
Op Hachiko doen ze dat nu ook soms, maar toen ik Eiko kreeg droegen de honden meestal hun ketting, en klikten we de leiband er gewoon aan vast. Eiko kent natuurlijk ook het commando collier (Eurodog en Hachiko leerden hun 'stiel' (vlaams) beiden bij Anecah) en dat bleef in 't frans. Eiko kent 't wel vooral voor de ketting aan te doen (neus erdoor) en niet echt voor 't uitdoen. Dat lukt me vanzelf. Ik doe het ook wel met 2 handen :-)

Jammergenoeg trok Eiko wel, en nu nog soms. Haar loslaten is ook niet altijd mogelijk: ze durft er soms van profiteren en ik moet haar ook altijd in de mot houden en constant verbaal aanmoedigen/afremmen/belonen/straffen/waarschuwen/ ... waardoor dit niet altijd mogelijk is als ik met iemand op wandel ben. Daar ze ook al zo oud is, kan ik het haar moeilijk nog afleren. Het beterde al enorm, maar 100% wordt het nooit. Ik blijf oefenen!!!

Bedoel je met treeplank de voetplank?
Dan moet je waarschijnlijk eerst dit eens lezen:
http://eiko.skynetblogs.be/post/3014548/hondengebarentaal
De eerste zes maand dat ik Eiko had, zat ik nog in een vederlichte manuele rolstoel. Zij woog 30kg, ik 25. Je kan begrijpen dat die stoel niet stil bleef staan als een overenthousiaste hond op mijn schoot sprong. Ze heeft toen een schrik gepakt en wou dat commando (genou bij jullie) niet meer doen uit angst. Daarom leerde ik haar het commando aan om op mijn voetplanken te komen bij de elektrische stoel. Na jaren oefenen durft ze voor een 10tal seconden op m'n schoot komen. Ik probeer het toffer en toffer te maken, maar helemaal naar 't centrum of naar de les lukt echt niet... Nu ga ik gewoon wat trager.
Het is ook niet dat het enkel het tempo is dat Eiko niet meer aankan: het is de zin die begint te verminderen: ze KAN nog lang en rap meelopen maar 's morgens om half negen op weg naar de les wil ze niet. Ze wil niet meer met haar volle goesting mee... En daar ik zo'n actieve jonge meid ben die eigenlijk graag overal naartoe gaat, zal ze me op korte termijn beginnen remmen, in plaats van stimuleren en helpen. Dat is niet leuk noch goed voor haar en niet voor mij.
Momenteel lukt het stukken beter met de stoffen halsband, maar lang zal het pensioen niet meer op zich laten wachten. Daarover vertel ik later wel meer in een postje.

Gepost door: Daphné | 24-03-07

Hond trekt aan leiband tips Hier vind je de juiste opvoeding om niet meer aan de leiband te trekken: http://www.squishi.be/honden/pup-opvoeden-lopen-aan-de-leiband-zonder-te-trekken-151

Gepost door: Frederic | 02-03-09

De commentaren zijn gesloten.