27-11-06

Nieuw jasje

Daar onze relatie een downtje onderging, was het hier stil waarvoor mijn oprechte excuses. Tijdens zo'n downtje kan ik hier moeilijk komen beweren dat alles op wieltjes loopt. Ik kan de problemen echter tijdens het downtje zelf moeilijk verwoorden wat ook pas mogelijk is indien ik het downtje en de problemen die het veroorzaakten heb opgemerkt. Het downtje in woorden omzetten om deze hier neer te poten is al helemaal onmogelijk in die down-toestand (die vrouwen hé). Eens het downtje grotendeels achter de rug is, wordt alles meestal kristalhelder, schrijven we het hier van ons af en gaan we er weer tegenaan, met een hoopje nieuwe bagage een upje tegemoet!

Vrijdag bereikten we na een lange daling ons dieptepunt: 's middags weigerde Eiko uit haar mand te komen om mee te gaan naar de les. Toen wist ik ineens dat dit een downtje was, net zoals deze zomer toen ze ook weigerde op te staan. Door dit besef werd ik deze keer niet boos maar kocht ik haar om met een koekje. Daarna wandelden we samen naar het practicum waar we schaamteloos (ik had verwittigd) een kwartier te laat toekwamen daar ik Eiko niet wou meesleuren daar ze ook niet snel wou lopen. Noot: Vroeger betekende snel een trage fietser, nu betekent het Maarten die doorstapt. Traag is echt wandelen tot slenteren. Tijdens het practicum sliep ze enkele uren rustig onder een tafel zoals gewoonlijk. Toen het practicum afgelopen was, deed ik haar jasje af. Eens over de Dijle liet ik haar volledig los. Ze holde het grasveld op, huppelde rond, snuffelde wat en bleef in de buurt terwijl ik rustig doorreed op weg naar ons kotje. Ze gehoorzaamde perfect.
Voor Eiko staat haar jasje voor werken, rustig zijn, niet spelen, etc. Jasje af betekent voor een hulphond echter niet dat ze niets meerhoeft te doen. Ze moet nog steeds gehoorzamen en mij helpen. Voor Eiko is mij helpen pure fun en werken gewoon een stuk rustiger zijn dan anders.
Eiko's gedrag wijst op het feit dat ze af en toe geen zin meer heeft in werken. Ze wil niet meer overal mee moeten, wachten tot ik haar nodig heb, uren per week op stap gaan met mij richting lessen, practica, grootwarenhuizen, etc. Dit betekent echter niet dat ze niks meer wil doen. Ze wil het gewoon niet altijd meer moeten doen. Mijn dame wordt binnenkort tien jaar en dat voelen we allebei.
Gelukkig weigert Eiko de laatste tijd slechts heel af en toe. Het duidt er echter wel op dat haar pensioen eraan komt.

Naar aanleiding van wat vrijdag gebeurde (en natuurlijk ook omdat we er zin in hadden) gingen we zaterdag op nazorg bij Hachiko. Haar gedrag daar en mijn verhaal bevestigden wat ik vermoedde. Caroline en ik vonden wel een tijdelijke oplossing. Tijdens de opleiding leert elke hulphond dat ze 'aan het werk' is wanneer ze haar jas aan heeft en dan erg rustig en voorbeeldig moet zijn. In de loop der jaren begon Eiko wel wat te overdrijven met dat rustig zijn: een gekke hond werd een modelhond wanneer je haar jasje aandeed. Nu ze echter sowieso véél rustiger is daar ze ouder is, verandert ze met haar jas aan in een standbeeld (wie het verschil reeds in levende lijve zag, gelieve het in een pootje te beschrijven voor diegenen die dit nog niet meemaakten). Daar een hulphond een jasje aan moet om erkend te zijn (recht op toegang), kon ik haar jasje niet zomaar af laten terwijl ze eigenlijk perfect rustig en voorbeeldig is zonder jas. Na een korte brainstorm kwam Caroline op de proppen met een nieuw jasje: voor de wereld is het een jasje terwijl Eiko het ervaart als een sjaaltje daar het enkel rond haar hals zit. En daar Eiko geen probleem heeft met sjaaltjes, is ons probleem tijdelijk opgelost! Ze mag overal mee zonder jasje terwijl ze dan eigenlijk wel een jasje aan heeft (ingewikkeld hé): exact wat ze wou! Nu moet ik alleen zien dat ze de komende dagen niet inziet dat haar sjaaltje eigenlijk een jasje is... Niet verklappen hé!!!

Na de training werd het haar tussen Eiko's tenen geknipt. Hierdoor glijdt ze nu minder uit op de gladde vloer op kot en zijn haar poten veel minder vuil. Dankje Liesbeth voor het knippen van haar teenhaar en het geduld om mij ook een pootje te laten helpen knippen. Dankje Stefan voor de houtgreep waarin je Eiko een kwartiertje vasthield (Eiko vond de teenhaar-knipbeurt niet fijn maar het was voor haar eigen bestwil).

Poot


Update: Het nieuwe jasje maakt een hemelsbreed verschil! Het is alsof ze verrezen is!
*rondedans*

00:10 Gepost door Daphn in Algemeen | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

Commentaren

Eiko met jasje Ja, ik kreeg van Daphné de uitdaging om Eiko met jasje te beschrijven. Vermits ik regelmatig de jassen-aandoender van dienst ben, zie ik dat wel zitten. Eerst en vooral moet je niet haar dat jasje tonen en dan roepen want dan komt ze gegarandeerd niet. Ze is niet dom en weet wel wat er aan komt. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat dat jasje aangetrokken wat meestal nog redelijk lukt als je het eenmaal over haar kop krijgt en die durft dan wel eens wreed laag hangen.Tegen dat het jasje aan is, moet Eiko rechtstaan, anders kunnen we dat niet goed dichtplakken. En nadien is het beeld voor mij als ik er aan denk ronduit hilarisch. Eiko staat dan met haar twee voorpootjes open zodat ze gelijk een driehoek vormt met de grond in plaats van de gebruikelijke rechthoek. Cowboy-Eiko noem ik ze dan. Maar eigenlijk is ze behoorlijk zielig hoor. Ze kijkt dan zo triest als ze maar kan zijn en bougeren (bewegen in het AN) doet ze niet meer. Maar gisteren kwam ze vrolijk door de gang gehuppeld met haar jasje/sjaaltje aan. Gewoon omdat er nu niet tussen haar voorpoten zit. Tsssssss! Maar het zit niet in haarkop zenne. ;) In elk geval een dikke dank u, Hachiko! Nu moet ik mij al heel wat minder schuldig voelen als ik haar jasje aandoe. En aan Daph en Eik, doe zo voort!

Gepost door: A-C | 27-11-06

Geweldige oplossing met dat sjaaltje, hopelijk blijft ze dan nog een tijdje bij ons op kot. Zeker geweldig nu dat de haren tussen de tenen zijn weggeknipt :-)

Gepost door: Sabine | 27-11-06

Pensioen... Allee daphné'ke
Ik lees ondertussen al een goed half jaar je blogje, terwijl dat ik eiglijk nog nooit een pootje heb geschreven. Waarom niet? Pff geen idee. Ben hier niet zo goed in, denk ik. Wat ik je wilde zeggen. 'k Vind je echt een straffe madame. Ben echt blij dat ik je leerde kennen. En samen met Maarten en Eiko vormen jullie een supertriootje. Daarom zal het raar zijn om jullie met een nieuwe hond te zullen zien. Ja zelf ik zal Eiko missen ALS hij op pensioen gaat. Je blogje pakte me, zei het emotioneel gevalletje. Mja afscheid nemen is nooit men sterkste punt geweest. Zo woehoeew mijn eerste pootje is geschreven. En 't viel nog mee. Dus wie weet... komt er (ooit) nog een vervolg
X Stephanie X

Gepost door: Stephanie(tje) | 27-11-06

Hachiko Hey, eindelijk nog is op je site geraakt! Ben hier al een paar keer langs komen piepen en vind het fantastich wat een hulp je hebt aan Eiko!
Bedankt voor jou bezoekje op mijn Tidou site en moest nog replieken op jou reactie op mn bericht van eurodogshow in Kortrijk, jawel, Hachiko was er ook! 'k Sta versteld wat ze die honden allemaal leren en vind het fantastich wat die mensen doen! Moest ik de plaats hebben en de tijd nam er zelf ook een in huis om op te leren!
Groetjes
Kristel

Gepost door: Kristel | 28-11-06

Wanneer gaat Eiko met pensioen? Ik hoop dat je Eiko nog lang mag hebben. Krijg je eigenlijk weer een nieuwe hulphond als Eiko met pensioen gaat? En overlapt dat zich?

Wel fijn dat Eiko nu niet zoveel last heeft van haar jasje.

Gepost door: Chantal | 29-11-06

fijn dat jij en eiko het nieuwe jasje/sjaaltje leuk vinden. doe zo voort ;)

Gepost door: frambloos | 29-11-06

Antwoord aan Chantal Hoi Chantal,

Eiko gaat op pensioen wanneer zij niet meer wil of kan werken (een hulphond wordt niet verplicht te werken, ze doen het gewoon graag). Zoals het er nu uitziet is dat waarschijnlijk ergens deze zomer, maar dit is helemaal niet zeker: alles hangt af van hoe haar gedrag evolueert.
Indien Eiko op pensioen gaat, krijg ik inderdaad een opvolger indien ik dat wil. Daar ik mijn zelfstandigheid wil behouden wil ik een hulphond en om Eiko niet te verplichten te blijven werken, wordt zij dus op termijn, als ze niet meer mee kan, opgevolgd.
Overlappen doet het niet: de nieuwe hond komt er pas eens de oude op pensioen is. De oude hond wordt dan ook een gewone huishond zonder speciaal jasje of pasje. Haar taken worden dan ook overgenomen door de opvolg(st)er.

Als je nog vragen hebt, mag je ze altijd stellen!

Groentjes ook aan Djuna!

Gepost door: Daphné | 30-11-06

hachikobezoek/reiskoffer? Je hebt toevallig mijn reiskoffer niet meegenomen naar hachiko, zodat ik die sneller terug zou kunnen krijgen???

Gepost door: Maggy | 30-11-06

Eiko Blij dat we weerop weg zijn
naar een "upje"!

Groetjes

Gepost door: emiel | 30-11-06

@Maggy Toevallig heb ik die meegenomen ja. Toevallig is die ook al onderweg naar u.
Nee ik was u echt ni vergeten :-) Hoe zou ik dat doen ;-)

Gepost door: Daphné | 30-11-06

jasje Slim opgelost. Eind goed, al goed :)

Gepost door: oogsnoep fotoblog | 30-11-06

Ook een dierenvriend... Is het herfstweer niet je ding ? Bezoek dan mijn flora eens.
Nog een prettige weekend. En o ja, uw blog is boeiend om te bezoeken.

Gepost door: Tuingenieter | 01-12-06

Via de site van Astrid, kwam ik terecht op de jouwe. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om je eigen lieve hond 'af te zien takelen'. Ik hoop dat ze nog een poosje mee kan maar ook dat er tegen die tijd een lieve opvolg(st)er zal komen voor je.
Groetjes Loes

Gepost door: Loes | 04-12-06

De commentaren zijn gesloten.