25-08-06

Toegang geweigerd!?

Vrijdag 18 augustus 2006 gingen Anne-Catherine, Eiko en ik een dagje gaan shoppen in Gent. Daar mama in Gent werkt, vertrokken we 's morgens vroeg. We waren van plan in die nieuwe zaak Le Pain Quotidien op de Kalandeberg ontbijt te nemen. Mooi, vlakbij de dropping-spot, naar het schijnt erg lekker, gezellig, rustig, geen trappen en ruim dus perfect toegankelijk! Onze lekkere plannen werden echter gedwarsboomd toen we botweg geweigerd werden door een man die ik veronderstelde de manager te zijn.

Het gesprek ging ongeveer als volgt:
Hij: "Hier mogen geen honden binnen"
Ik: "Excuseer meneer, maar dit is een hulphond"
Hij, glimlachend: "Het spijt me"
Ik, ietwat uit mijn lood geslagen: "U weet toch dat het bij wet verboden is ons de toegang te weigeren?"
Hij, zelfzekerder dan ooit: "Tja..." en hij haalde z'n schouders op.
We kregen wel de toelating van op het terras te zitten maar daar het nog geen negen uur 's ochtends was en dus ijskoud buiten zei ik: "We zullen het onthouden, meneer. Goeiedag nog."

Stomverbaasd, verontwaardigd maar vooral verwonderd wandelden we naar Shoppingcenter Gent Zuid waar we een koffiekoek aten in de Panos. Pas daar realiseerden we ons dat we eigenlijk de politie erbij hadden moeten halen: het is écht bij wet verboden om een assistentiehond en aldus ook zijn baasje de toegang te weigeren tot publieke plaatsen! Toen we daar 's middags terug kwamen zat de zaak echter eivol en daar we grote honger hadden aten we dan maar opnieuw elders. Er was enkel nog plaats buiten op het terras in eethuis Maximiliaan. Het was regenachtig en daar ik er niet binnen kon door een hoge trede mochten we van geluk spreken dat mijn spaghetti niet in 't water viel...
Buiten dat ene voorval was het een superdag: we hebben gezond langs de Leie op de Graslei, de Veldstraat afgeschuimd, een super pull gevonden voor Anne-Catherine in de Street One en de Casa geplunderd voor geen geld daar die totale uitverkoop hield. 's Avonds pikten we nog Annelies op aan station Gent Sint-Pieters die een dagje kwam logeren! Die avond waren we alledrie logischerwijs bekaf!

Nu vraag ik jullie advies:
Mail ik naar de grote baas van Le Pain Quotidien met alle desbetreffende koninklijke besluiten zodat die blaaskaak ferm onder z'n voeten krijgt? Ofwel gaan we er nog eens eten - ja ik wil er echt wel gaan eten want het is biologisch én naar 't schijnt superlekker! - en halen we de politie erbij indien we opnieuw worden geweigerd... Indien de grote baas ons ook weigert halen we de politie er natuurlijk bij ;-)
Ik onderneem zeker actie, maar welke is de beste?

Dit logo zouden we natuurlijk dolgraag zien hangen op de deur van Le Pain Quotidien...

22:36 Gepost door Daphn in Algemeen | Permalink | Commentaren (19) |  Facebook |

Commentaren

wow! Je nieuwe lay-out is ronduit SCHITTEREND!!! Helemaal mijn stijl!!
Als ik in jouw plaats was, dan bleef ik het proberen om daar binnen te geraken.

Gepost door: kaatje | 25-08-06

keuze moeilijke keuze... Hangt ervan af of je hem publiekelijk in z'n hemd wil zetten of privé. Qua publiciteit naar assistentiehonden toe zou ik er de politie bijhalen. Moet indruk maken, de politie die binnenvalt als het er eivol zit. Ik zou eerst nog de pers op de hoogte brengen ook ;-) Na zoiets krijgt hij sowieso last met z'n baas, dus dat is dan nog 2 vliegen in 1 klap ;-)

Gepost door: schaduw zijde | 26-08-06

Wat is het hier.. mooi geworden. Een grootse actie zou een optie zijn om het probleem in de actualiteit te brengen. Want hoe je het ook draait of keert toegankelijkheid in alle opzichten blijft een probleem voor rolstoelgebruikers. Of het ook effectief gaat werken is nog wat anders, maar het proberen waard lijkt me.

Gepost door: kleintje | 26-08-06

antwoorden @kleintje: ik wil gewoon binnen kunnen. in de pers komt het probleem zo vaak: er is zelfs onlangs 'n nieuwe wet gestemd (hoorde ik gisteren) waardoor ze meteen een boete krijgen! Ik dacht dat straffen nog steeds via 't ellenlang gerechtssysteem gingen waardoor ik echt geen zin had om die ramtamtam te doorlopen voor dat stoem zaakje: ik ben niet vaak in Gent enzo... Ok andere assistentiehonden des te meer daar Hachiko in Merelbeke gelegen is...
En 't in de pers brengen is voor één dag. De dag erop is het grootste deel van de mensen 't vergeten. En die blaaskaak was overtuigd dat hij me niet zou binnen laten eten. Ik denk niet dat een artikel in de pers hem van gedacht zou doen veranderen: zijn zaak bloeit!

@ schaduw zijde: ik wil gewoon daar zonder veel boze blikken gaan eten. Ik wil het vriendelijk oplossen eigenlijk daar ik er eigenlijk erg graag zou gaan eten :-s Tis ruim, toegankelijk, hanteert mijn principes (biologisch en zonder additieven) en super mooi en lekker, vlakbij mama's werk,... ECHT ideaal...

Gepost door: Daphné | 26-08-06

aangifte doen Als het bij de wet verboden is (dat is het helaas niet in Nederland) zou ik aangifte doen. Naar de politie dus. Gewoon aardig blijven en de situatie kenbaar maken. Dat hoeft niet met verbaal geweld.

Aangezien hier niets op dit gebied wettelijk geregeld is (de persoon wordt hier niet gediscrimineerd, maar de hond en die mogen ze hier in NL weigeren), heb ik er wel eens de pers bijgehaald (weigering in een bioscoop). Dat werkte goed, het stond met een megafoto en koeienletters in de krant, wat ze verre van leuk vonden. Ik heb excuses gekregen en mocht iedereen die ik wilde gratis meenemen (inclusief hulphonden) naar de film voor een keertje.

Gepost door: Marloes | 26-08-06

NIET ZO LATEN.... Je moet het er zeker niet bij laten, had ookal zo iets voor maar vroeg dan de patron van de zaak en na enige min discuteren mocht ik binnen weliswaar achteraan, ben nadien niet meer daar geweest.

Hulphond niet welkom, minder valide ook niet, dus een klant minder, heel simpel voor mij. De concurent dan e!!!!

Laat het zeker in de hg zetten, neg. reclame kan die zaak zeker gebruiken na zo een gedrag! Je bent soms te braaf e, maar ik weet dat het lastig is de harde te zijn en het word niet altijd pos opgenomen maar so be it, tis de enige manier ergens te komen!

Zeker niet zo laten dus, stuur ze maar brief of stap naar de pers, je kent mensen genoeg.

btw wie is an katrien?

Gepost door: Maggy | 26-08-06

@maggy Ik ben vooral verontwaardigd en verwonderd. Ik wil er eigenlijk geen geruchtbaarheid aan geven, ik wil er gewoon gaan eten...
In de hulphondengazet komt 't waarschijnlijk wel, met 'n staartje eraan!
Ik wil ze nog 'n kans geven. Omdat ik anders mezelf afstraf! Tis lekker, toegankelijk en in 't centrum. Zowiets vind je niet meer, ofwel? Als ik opgeef of niet meer ga straf ik mezelf af.
Ook wil ik gaan om die meneer 't tegendeel te bewijzen. Dat een hulphond niet stoort, perfect welopgevoed is en thuis hoort in 't straatbeeld en alle publieke plaatsen in Gent. Opgeven of niet meer gaan is hem gelijk geven.
En een klantje meer of minder: zijn zaak ligt goed in de markt en draait als geen ander. Wie is de volgende die daar binnen wil met 'n hulphond en de deur op z'n neus krijgt?

Gepost door: Daphné | 26-08-06

Anne-Catherine is een goeie vriendin van me die hier toen en nu ook logeert.
We studeren samen en zijn volgend jaar ook kotgenootjes daar we mekaar niet meer zien in de les door verschillende richtingen te kiezen.
Morgen is ze ook op 't overhandigingsfeest van de partij :)
Anne-Catherine a.k.a. A-C a.k.a. Ank

Gepost door: Daphné | 26-08-06

. Zeer mooie lay-out, indeed. Ook een zeer leuke 'header'.

Ik zou eerst naar de grote baas mailen, maar dat is omdat ik niet zo ontzettend assertief ben. Je kan natuurlijk altijd eerst dat doen en als die het dan ook weigert dan pas de politie erbij roepen (zoals je zelf al aanhaalt).

Gepost door: Anneke | 26-08-06

verschoten amai, hier verschiet ik nu van. Enkele dagen terug zaten wij mét onze 2 gewone honden op het terras van de zaak naast le pain, en daar kregen de honden zelfs een bakje drinkwater enzo.
Ik heb al veel slechte reacties gelezen op le pain quotidien, ook dat ze overdreven duur zijn ed.
Weet je, ik zou het hier alleszins niet bij laten, dit kan gewoon niet. De weet staat aan jouw kant, en los daarvan ook gewoon fatsoen en gezond verstand. Hulphonden mogen toch overal binnen!
Ik verschiet er écht van dat ze zo'n mensen bestaan. Mij zien ze daar alleszins NOOIT!

Gepost door: josie | 26-08-06

de politie uw vriend ;-) hoihoi,
ik was ook op het overhandigingsfeest vandaag mama kreeg rumi(mss gezien :) )
wij hadden zaterdag ook zoeits aan de hand in hasselt bij (boon) een chocolade winkel je kent ze mss van het vt4 programma waar mensen van niets een zaak kunnen opstarten ook daar werd de hond geweigerd toen mama zei dan laat ik een pv opmaken was plots binnen 2sec de zaakvoerdster daar die er geen probleem mee had als de hond in de gang lag(het was een oud herenhuis) mama vond dit maar niks dus onder de tafel dan dit was al beter maar dreigen met de politie werkte blijkbaar wel... groetjes

Gepost door: dorien | 27-08-06

Toch eindelijk gelukt... ...om hier een berichtje te plaatsen...
Leuke weblog heb je hier... Zal zeker en vast nog eens langskomen om bij te lezen...
Vele groetjes en een pootje aan Eiko...
Greettzzz

Gepost door: Sven | 27-08-06

Zeker reageren Ik zou zeker reageren, die mail gaat wrs niet veel uithalen denk ik, de deleteknop zal gewoon gebruikt worden... Maar ik denk dat de politie er bij halen wel eens zou kunnen helpen...

Gepost door: Liesje | 28-08-06

Reactie Als ik jou was, ging ik terug en probeerde ik het nog eens met het nummer van de plaatselijke politie op zak.
Laten ze je niet binnen, dan bel je de politie maar op!

Een tweede optie is natuurlijk een briefje sturen met de nodige KB's erbij en een stickertje??

En een derde optie is een briefje sturen naar het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding te Brussel.

Groetjes
Karlien en Ami!

PS: ik denk dat ik ook jou gisteren gezien heb in Merelbeke.

Gepost door: Karlien en Ami | 28-08-06

vergeten Nog effe vergeten; wij maakten onlangs voor de zoveelste keer op rij een gelijkaardige situatie me...
http://amidelabrador.punt.nl/index.php?r=1&id=289208&tbl_archief=0#289208

Gepost door: Karlien en Ami | 28-08-06

gent.blog Ik heb het naar de mensen van gent.blogt.be doorgestuurd, zo'n praktijken mogen zeker in de belangstelling gebracht worden. Dit kan niet! Er staat trouwens net een artikel over hulphonden op:

http://www.gentblogt.be/2006/08/28/hachikos-overhandigingsfeest

Gepost door: Herman | 29-08-06

nog eens gaan eten is de boodschap...!
en als hij nog eens weigerd naar bruno of mich bellen dan komen die af en dan krijgt de zaak ferm onder zijn voeten!
succes!

Gepost door: Eva | 29-08-06

tineke.... Zo eerst proberen via mail, Geen reactie= opnieuw gaan. Als je geweigerd wordt de politie bellen

Groetjes

Tineke

succes

Gepost door: Tineke en Rikou | 01-09-06

Ex zaakvoerder Le Pain Quotidien:alias Blaaskaak Geachte,
Ik heb zonet vanalles gelezen over het feit dat je bij mij niet binnenmocht met jouw hond. Het is inderdaad zo dat er geen honden binnen mogen in Le Pain Quotidien. Dit gaat hier helemaal niet om jou als persoon of om een al dan niet lastige hond maar om de algemene hygiëne. Het was mij als zaakvoerder verboden om honden binnen te laten, zelf met 1 hond en 20 klanten mag iemand niet binnen. Zoals achteraf geleerd dat we wettelijk gezien een begeleidende hond moeten binnenlaten, had ik je zeker de toegang niet geweigerd. Wel spijtig dat je me op het internet een blaaskaak noemt want dat ben ik zeker en vast niet! Een volledige verkeerde indruk naar mijn weten. Hoedanook, na het bewust zijn van de wettelijke feiten, heb ik niemand meer geweigerd met een begeleide hond. In tegendeel, op de gentse feesten heb ik jullie met alles wat ik kon geholpen, electriciteit, toilet ed. Ik kreeg dan ook een beertje van de blindenliga! Toch bedankt!
Maxime Mortier ex zaakvoerder van Le Pain Quotidien Gent

Gepost door: Maxime | 25-06-08

De commentaren zijn gesloten.