06-03-06

Assistentiehond of hulphond?

Waarschijnlijk vroeg U zich al ooit af hoe mijn beroep nu eigenlijk exact noemt. Voor die mensen is vandaag dé dag der verheldering daar ik dit misterie speciaal voor U uit de doeken zal doen!

Zoals U weet ben ik 'a dog with a job'. Onder die categorie vallen ondermeer de drugshonden, reddingshonden maar ook de assistentiehonden. Alhoewel ik uitstekend kan ruiken val ik toch onder noemer assistentiehond.

blindengeleidehond leidt baasje rond obstakelOok binnen die groep van assistentiehonden kunnen we onderscheid maken tussen vele soorten honden.
Iedereen kent de blindengeleidehonden die hun blinde of slechtziende baasje veilig door het verkeer loodsen door bijvoorbeeld obstakels te omzeilen en indien gevraagd naar het zebrapad te gaan.
Minder bekend doch ook zeer nuttig zijn hulphonden zoals ikzelf. Zoals U op deze blog kan lezen, help ik mijn motorisch andersvalide baasje door bijvoorbeeld voorwerpen zoals de telefoon op te rapen, haar trui uit te trekken en haar recht te helpen indien ze omver viel.
signaalhond signaleert rinkelende telefoonVervolgens bestaan er ook signaalhonden die hun dove baasje helpen door op bepaalde geluiden te reageren en te tonen waar de bron van lawaai zich bevindt zoals een wenende baby, een piepend alarm, een rinkelende telefoon en zelfs de naam van het baasje zelf!
Seizure response dogs zijn honden die hulp bieden wanneer hun baasje een epileptische aanval krijgt en seizure alert dogs waarschuwen hun baasje vóór een epileptische aanval begint! Beide soorten epilepsiehonden kunnen alarm slaan, pillen halen en de handtas bewaken tijdens de aanval. Nà de aanval kunnen ze hun baasje wakker maken, recht helpen en de telefoon brengen. Buitenshuis houden ze hun baasje weg van gevaarlijke situaties zoals waterlopen en straten waar hun baasje tijdens een epileptische 'loop-aanval' zich niet bewust van zijn en anders gewoon zouden doolopen. De hond laat het baasje niet doorlopen tenzij hij/zij uitdrukkelijk - en dus bewust en niet in een 'loop-aanval' - de toelating geeft om over te steken of nabij het water te gaan.
Verder bestaan er ook therapiehonden en sociale honden.

Hier somde ik slechts enkele mogelijke taken van mijn collega's op. Die taken zijn afhankelijk van hun mogelijkheden en van de noden van hun andersvalide baasjes. Indien U meer informatie wenst kan U zich steeds richten tot mijn baasje doormiddel van de knop "iemeel BAASJE" in de rechter kolom of de link "pootjes" onder dit bericht.

Conclusie: Ik ben dus een hulphond én een assistentiehond!

19:22 Gepost door Daphn | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

heel interessante uitleg Eiko Zo zullen we ons niet zo snel meer vergissen :-)

Gepost door: Josie | 06-03-06

chapeau ik vind vooral die epilepsiehonden ongelooflijk. Is toch waanzinnig dat die dieren een aanval voelen aankomen? In ieder geval lijkt zo'n hulphond erg handig, te meer daar je er naast hulp toch ook nog vriendschap aan hebt. Nu nog hulpkatten :-)

Gepost door: schaduw zijde | 06-03-06

amai bedankt voor de uitleg meid... was me niet bewust van alle mogelijke taken om eerlijk te zijn.

Gepost door: leen | 07-03-06

update alle testen tot nu toe positief
wachten op aidstest nu

Gepost door: leen | 07-03-06

demo's voor Eiko? Gij kunt da goed uitleggen, Eiko. Gij moet dringend meer demo's doen. :-)

Gepost door: Beer | 07-03-06

@leen Bedoel je niet negatief?
heeft ie 't of niet?

Gepost door: Daphné | 07-03-06

hulpkatten? Volgens mij zijn katten niet trainbaar ;-) naar verluidt zijn er gevallen waarin het gelukt is, maar volgens mij waren dat trainers met een engelengeduld of katten met een mentale afwijking waardoor ze denken dat ze een hond zijn of zoiets. "Dogs come when they're called; cats take a message and get back to you later." las ik ooit eens en ik kan het alleen maar bevestigen ;-) Volgens mij is een kattenbrein niet voorzien op het concept "bevelen opvolgen" :-))) Maar zonder gekheid, het gezelschap van mijn katten is soms echt wat mij op de been houdt. Ze zijn altijd blij als ik thuiskom en ze komen zich naast mij nestelen als ik rust. Ze merken het zelfs als je verdrietig bent, heb ik al ondervonden. In die zin zijn het voor mij ook "hulpkatten" :-)

Gepost door: schaduw zijde | 08-03-06

°°° Eiko,
Jij bent de beste.
En dat wisten we al lang!

Groetjes

Gepost door: emiel | 08-03-06

Eiko Duidelijke uitleg eiko

PS was leuk om bij jou op bezoek te zijn

Greetz

Gepost door: Tineke en Rikou | 08-03-06

aidstest negatief... geen aids

Gepost door: leen | 08-03-06

fantastische dieren een hond die zo trouw en behulpzaam is, eigenlijk heb ik daar ernorm respect voor, we kunnen als mensen nog wat leren van jullie.

Gepost door: Little Witch | 09-03-06

De commentaren zijn gesloten.