18-01-06

hondengebarentaal!

Eerst en vooral, sorry voor de afwezigheid. Schuldigen waren microbiologie en statistische dataverwerking! Gelukkig wierp 't vele studeren ook z'n vruchten af: 2 down, 4 to go!

Wat ik dus te melden had is het volgende (eerst eventjes kaderen).
Een tweetal jaartjes geleden - toen Eiko en ik als werkend "koppel" weer op 't rechte pad aan het komen waren - realiseerde ik me dat m'n meisje al zeven jaar was. Daarbovenop had ik vernomen dat grote honden gemiddeld negen jaar oud werden... En daarvoor moest ze toch nog op welverdiend pensioen kunnen gaan! Na even rekenen kwam ik uit dat we nog maar een jaartje, maximum twee, als werkend koppel te gaan hadden! Paniek! Wat zou uw reactie zijn? Mijn reactie was als volgt: ik ga m'n best doen om zo lang mogelijk een goed werkend koppel blijven, zodat ze nog niet op pensioen hoeft (want hulphonden werken graag, en gaan dus pas op pensioen als ze niet meer kunnen of willen werken door ziekte of ouderdom). En wat gebeurt er met oudere honden? Waarom zou Eiko nu toch op pensioen moeten? Juist ja, oude honden worden - net als oude mensen - doof. Mijn superoplossing? Ik leer mijn hond gebaren aan ipv verbale commando's! Ze kende er zo al eentje al van in haar studies bij Hachiko en daar ik enkel maar de bestaande commando's aan 'n gebaar hoefde te koppelen - veel makkelijker dan een volledig nieuwe handeling aan 'n woord of gebaar koppelen - begon ik dus met volle moed aan het eerste en meest belangrijke commando. Dat is het commando om bij me te komen. Het meest logische handgebaar vond ik het volgende: rechter hand met handpalm naar boven, alle vingers geplooid behalve de wijsvinger die je afwisselend strekt en plooit. Dat gebaar dat de strenge schooljuf maakt als een leerling op 't matje wordt geroepen? Dàt ja!
Na enkele weken gaf ik 't op. Het lukte niet. Nu begrijp ik dat Eiko me gewoon genadeloos aan het testen was! En nadat ik vernomen had dat die maximale leeftijd helemaal niet negen jaar was en 't pensioen nog niet voor direct was, verdween het hele idee van gebarentaal-voor-honden compleet op de achtergrond...
Tot enkele dagen geleden. Iets in m'n onderbewustzijn deed me dat gebaar maken tijdens een speelkwartiertje - a.k.a. studiepauze. Laaiendenthousiast komt Eiko aangelopen en stapt ze op m'n voetplank! Een perfecte "kom es hier"! Na enkele pogingen, was ik verplicht te besluiten dat mijn hondje een geheugen als 'n olifant heeft! Schitterend gewoon! Ik was compleet verrast!
Nu blijf ik dus zeker oefenen op die gebaren! Niet alleen voor dove hulphonden maar ook voor tijdens de les komen gebaren goed van pas!

18:01 Gepost door Daphn | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Eiko moet alleszins een olifantengeheugen hebben! Sterk hé!

Gepost door: Heleen | 18-01-06

goed zo schitterend lieve eiko

Gepost door: Rikou z'n schat | 19-01-06

knap! slimme hond!

Gepost door: dinges | 19-01-06

gebaren en dan nu het gebaar: hoe maak ik de prof bang. :)

Gepost door: Leen | 19-01-06

Ja, ik weet 't het is SUPERBELACHELIJK wat ze doen, kzal 't dan eens vragen aan Caro.
Is er bijscholing deze maand? Nee zeker?

Gepost door: heleen | 19-01-06

beetje vanalles Denk dat je meer gebaren gebruikt zonder het te weten, ik althans maar dit heeft caro eigenlijk niet graag, want als je dit dan eens niet doet weet de hond mss niet wat te doen.
Zo klopte ik met hand bij een "up" op de plaats waar hij moest springen. Ik doe onbewust wel gebaren bij "down" wijzen naar de grond, bij "knie" op knie kloppen enz.... dit is ook handig als je ergens bent waar veel lawaai is zoals concert, soms moet ik gewoon kijken naar Nox en weet die al wat ik wil.
Denk niet echt dat er een leeftijd staat op pensioen, zolang het lukt om te werken. Is toch zo bij mensen ook de een werkt tot 45 de ander tot 70.

Gepost door: Maggy | 19-01-06

Ik ben weggereden maar het veld was toch véél interessanter blijkbaar... Vannammidag reed ik ook weg maar dan kwam ze wel achter! Heb ondertussen al eens gebeld naar Caro om raad te vragen (ben wel vergeten te vragen of er bijscholing was.) dat wordt dus een beetje oefenen maar dit vind ik niet erg! Groetjes
Heleen en 't chocoladebolleke

Gepost door: heleen | 20-01-06

succes.. succes met de examens, Daphné.

Gepost door: kaatje | 22-01-06

De commentaren zijn gesloten.